Jesteś tutaj: Start / Aktualności / Dzień chleba

Dzień chleba

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
19 października 2024

„Dałeś komu chleba, wziąłeś serce”

( z przysłów polskich)

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To dobry moment na docenienie wypieku, który przez lata stał się pokarmem powszednim w kuchniach całego świata. Sam wypiek chleba jest sztuką pomimo prostych składników i procesu twórczego, bowiem wiąże się z dokładnością, cierpliwością i miłością piekarza.

W ramach czwartkowych zajęć kulinarnych przypomnieliśmy sobie całą drogę wypieku chleba, od ziarenka do bochenka. Z pomocą instruktorów terapii weszliśmy w rolę mistrzów piekarskich, by sprawdzić w praktyce nasze umiejętności w pieczeniu pieczywa. Skupiliśmy się również na wzbogaceniu smaku, poprzez dodanie do chleba całej gamy ziół i mięsiwa. Owocem naszej pracy stały się wyśmienite, bogato nadziewane bochenki. Uzupełnieniem wybornego dania była jajecznica z własnoręcznie zebranymi grzybami.

Oby więcej takich przepysznych dni!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy.

    Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy.

  • Powiększ zdjęcie Bez pracy nie ma kołaczy.

    Bez pracy nie ma kołaczy.

  • Powiększ zdjęcie Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty.

    Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty.

  • Powiększ zdjęcie Brzucha słowami się nie nakarmi.

    Brzucha słowami się nie nakarmi.

  • Powiększ zdjęcie Gdzie pracują tam chleb mają.

    Gdzie pracują tam chleb mają.

  • Powiększ zdjęcie Masz babo chleb.

    Masz babo chleb.