Dzień chleba
„Dałeś komu chleba, wziąłeś serce”
( z przysłów polskich)
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To dobry moment na docenienie wypieku, który przez lata stał się pokarmem powszednim w kuchniach całego świata. Sam wypiek chleba jest sztuką pomimo prostych składników i procesu twórczego, bowiem wiąże się z dokładnością, cierpliwością i miłością piekarza.
W ramach czwartkowych zajęć kulinarnych przypomnieliśmy sobie całą drogę wypieku chleba, od ziarenka do bochenka. Z pomocą instruktorów terapii weszliśmy w rolę mistrzów piekarskich, by sprawdzić w praktyce nasze umiejętności w pieczeniu pieczywa. Skupiliśmy się również na wzbogaceniu smaku, poprzez dodanie do chleba całej gamy ziół i mięsiwa. Owocem naszej pracy stały się wyśmienite, bogato nadziewane bochenki. Uzupełnieniem wybornego dania była jajecznica z własnoręcznie zebranymi grzybami.
Oby więcej takich przepysznych dni!